sietsindealpen.reismee.nl

Donderdag + vrijdag

Hey bloggers!

Donderdag en vrijdag was Tieke er weer volledig voor de kids. Pascal zit nog in de Provence, de laatste dingen klaar te maken, Anne gaat er volgende week schilderen.

Anne heeft terwijl hier hard gewerkt. Vandaag liep ik om half 9 's morgens al in t-shirt, het was zo zwoel deze ochtend, niet te geloven. Gisterennamiddag had ik even vrij van 13.30 u tot 16 u en ben ik vlug tot h&m gereden, de zomercollectie gaan bewonderen. Wat t-shirts gekocht en leuke frisse broeken voor in de Provence.

Vandaag weer tot 19 u buiten liggen ravotten, de meest gekke spelletjes, ik vloog rond als mega siets naar lollypopland, de meest fantasierijke ideetjes bij schipper mag ik overvaren, we bouwden met stokken een nepvuurtje zo, om 19.15 u werd het donker en gingende kids, allen fris gedoucht er in pyjama's rond zitten met nog een toetje, super grappig, kijken naar de zonsondergang, super mooi vonden ze dat!!!

Daarna tandjes poetsen, plassen en au lit. Ze waren doodop, morgennamiddag weer skiles... . Morgen ook een hele dag voor mij, wisseldag dus arriveren er weer veel gasten. Ik moet morgen pas om 9 u beginnen, Pascal moet pas om half 10 beginnen, gasten afhalen in Genève en hij is een hele week niet bij zijn kroost geweest, dus gaat hij lekker ontbijten met ze en los ik hem af om 9 u!

Dat betekent dus uitslapen? Nee, hoor! Ik ben echt klaarwakker iets na 6 en dan is het licht, voel ik de zon al stralen, hoor ik de vogeltjes fluiten en om 6.15 u sta ik elke dag fris op, om weer elke dag te genieten van elke seconde hier in het mooie Frankrijk! Morgenvroeg dus voor school werken tot 9 u, ook al weer een tijdje geleden!

Ik denk hier nog elke dag: shit wat heb ik een mooi leven! Ik woon in het allermooiste vakantieland verborgen met allerlei schatten, verliefd op de alpen, de provence en de côte d'azur, kan op mijn vrije dag lekker naar het strand of naar de bergen, een pracht van een mooi volk, 4 schatten van kids waar ik elke dag mag voor zorgen, 's avonds lekker voor school werken... .

Wat zo mooi is, de mensen werken hier ook hard, maar toch voel je hier NIKS van stress, genieten van kleine dingen in het leven zoals de zonsopgang 's morgens, bonjour zeggen, een stokbroodje halen bij de bakker, het draait hier niet om geld of om ter grootste of meest luxe huis, er wordt hier even goed buiten gekampeerd, in de provence leven we ook buiten de ganse dag en gaan we zelfs een ikea keukenstuk buiten zetten om daar ook te koken. Het weer, regen in de provence kennen ze niet, hier precies ook niet, ik denk dat ik op 9 maanden dat ik nu hier ben misschien 7 dagen regen heb gehad? Ver weg van playstations en al die giftige dingen. Ze hebben het hier ook in de speelgoedwinkels, maar het verkoopt hier verdomd slecht, in Parijs is dat natuurlijk helemaal anders. Het leven hier staat niet stil, fransen zijn zeker niet lui, ze werken ook hun 8 u per dag of zelfs meer, om 17 u zie je hier ook mensen de berg afrijden, einde werkdag. Je hebt hier ook alle poppen van babyborn tot baby annabel, alle barbies die je in België hebt... kids lopen hier ook netjes gekleed, h&m, esprit, zara, carrefour, decathlon, allemaal dezelfde winkels!

Je moet het echt eens meemaken, een weekje ruilen met mij, ik denk dat er heel veel mensen beseffen dat ze dan een beetje te hard op een automatische piloot aan het draaien zijn. Ik weet het in ieder geval al jaren dat ik mijn kids niet wil laten opgroeien in de belgische maatschappij, verkocht aan Frankrijk, vooral aan de Provence op een uur van zee, op 3 uur van de bergen, waar de zon alle dagen schijnt op alle gebieden!!!

Ik kijk geen televisie meer, lees geen krant, heb wel mijn laptop hier, maar de soapverslaafde is genezen, haha! 's Avonds tot 21 u buiten zitten is zoveel leuker.

Het leven kan toch zo simpel zijn he. Ik zie het in dit gezin met 4 kinderen, hoe wij de afgelopen maanden geleefd hebben qua ruimte of huis, we hebben het maar gedaan, ze hebben geen speelgoed, niks, hadden geen kleurpotloden, geen pop, geen boekje, geen puzzel NIKS, speelden altijd buiten of gebruikten hun fantasie. Nu niks is ook niks voor mij, ik zie mezelf ook een tafeltje en stoeltjes halen bij ikea, opbergdoosjes vol knutselprul, een speelhoek met poppen , een ikeadoos duplo, playmobil, een houten barbiehuis...en leuk speelgoed... maar het is een kwestie van er gezond mee om te gaan.

Ik moet zeker niet het mooiste huis, een tuin is al belangrijker voor mij in Frankrijk, de franse luikjes, beneden alles in 1 grote ruimte, zoals een loft een beetje, zoals je nu vaak ziet in belgië... . Wat zo mooi is hier, de kids hebben een bed, kleren om aan te doen, ze krijgen eten, we hebben hier een keukentje, 1 keukenstuk van ikea met 2 kookplaten, ze hebben elk schoenen om aan te doen, een schooltasje, een jas...... en dit zijn de meest gelukkige kids die ik ooit in mijn leven al gezien heb!

Ik heb ze eens meegenomen naar de grote speelgoedwinkel (de fun) voor hun verjaardag, maar het interesseert hen niet, de nieuwste barbie, een dorapop, polly pocket, playmobil... liever iets om buiten mee te spelen: skeelers dus! Nu een pop zou voor hen ook goed zijn, Gaby zorgt de hele dag, voelt zich verantwoordelijk voor de andere 3 (als oudste), verzot op dieren, zoekt de hele dag lieveheersbeestjes, maar als ze elk een kamertje hebben in Vacqueyras, kunnen ze ook elk hun speelgoed verzamelen, nu is er geen ruimte op iets van playmobil op te stellen of de jongens maken het stuk... Buiten ravotten met de K3 of Mega mindy cd op dat is speelgoed voor hen.

Zo dankbaar voor het allerstomste (een glaasje appelsap, een koekje, nieuwe kindershampoo, een nieuwe tandenborstel)....... 4 wondermooie kinderen met verdomd veel verstand op levensgebied. Eerst aan een ander denken, als ze een koekje krijgen geven ze het eerst aan hun broer en zussen dan aan zichzelf, ze delen op een mooie manier, zijn zo blij met een stomme stift in handen, schoenen van decathlon van 9 euro ze huppelen ermee door het leven, allemaal kleren die ze gekregen hebben, ze stralen ermee en zijn zo gelukkig met een t-shirt van hun nichtjes uit nederland of sep draagt kleren van joppe.....!!!!

De jeugd hier is ook totaal anders. Tentfuiven hebben ze hier niet, uitgaan doen ze enkel vanaf 18 hoor ik van dorpelingen, dan mogen ze aan de alcohol, gaan ze eens op café, natuurlijk op hun 16 doen ze ook een terrasje of gaan ze winkelen, of skiën, maar vooral veel sporten samen. Op hun 16 hebben ze allemaal een gsm en lopen ze ook met oortjes in rond. Een jeugdbeweging is er hier ook, op zondagnamiddag, soort grabbelpas in de zomer ook. Hoor het van de meisjes op de crèche of stagiares vaak (zijn er enkele uit België) hoe het uitgaansleven hier is. Uitgaan is voor de min 18 jarigen dagje skiën, het zwembad, winkelen, terrasje doen, mountainbiken en wandelroutjes in de bergen, op stap met de rugzak, dagje zee... zoals bij ons eigenlijk maar dan zonder de tentfuiven. Je hebt hier 1 discotheek in de buurt, maar dat is pas vanaf 18 hier, alcohol en sigaretten in de winkels is onder de 18 ook verboden.

Qua school, middelbaar... is het krakhetzelfde als bij ons. Het zelfde systeem ook in de lagere school als bij ons: maan roos vis.... . Alleen hebben ze hier tot het eerste leerjaar op woensdag een hele dag vrij, huiswerk pas vanaf 9 jaar (3 e leerjaar), wel lezen als huiswerk in het eerste en tweede leerjaar. Schooltijden ook hetzelfde. Middelbaar is ook met aso, tso.... universiteit, bachelor ook krak hetzelfde.

Rijbewijs hier is hetzelfde als bij ons, alleen rijd je hier de eerste 3 jaar met een sticker rond en mag je overal 10 kilometer minder hard rijden dan normaal dus 40 in de bebouwde kom....

In de zomer kom ik met de tweeling eens 3 dagen langs (ze willen mijn kat en konijn graag zien, de trampoline, af de glijbaan, frietjes eten...)dat wordt een cultuurshock voor hen! Als je ze tegenkomt in Meer, zal je ze meteen 'goeiemorgen' of 'goeiemiddag' horen roepen met een grote glimlach, huppelend door het leven. Zien ze een bloemmetje staan buiten, gegarandeerd dat ze een hele bos voor je plukken. Ik ben er zeker van dat ze meteen je hart veroveren, de gasten hier zeggen het zelf ook altijd, de buren, daarstraks aan de bus ook nog, een buurbrouw: 'wat een 4 wondermooie kinderen!'

Ik ga nog wat aan pedagogiek doen!

Geniet van een mooie lente!

Liefs Siets